Ambalaža od jednoslojnih, dvoslojnih i troslojnih folija

Vrećice za pakiranje prehrambenih proizvoda

Ambalaža za tjesteninu

Svježa tjestenina

Za pakiranje svježe tjestenine (tjestenina, punjena tjestenina, njoki i dr.) potrebno je osigurati mogućnost vakumiranja i/ili smrzavanja zapakiranog proizvoda. U tu svhu koriste se kaširane dvoslojne (DUPLEX) folije s tiskom u sendviču, sastava PE/PET, debljine 55-75 mikrona, a za bolja barijerna svojstva vrećice – DUPLEX folija PP/PA debljine 65 mikrona.

Suha tjestenina

Pakiranje suhe tjestenine manje je zahtjevno i ovisi o željama proizvođača tjestenine,pa tako odabir vrste ambalaže većinom ovisi o kanalima prodaje.

Koriste se:

  • jednoslojna PP folija debljine 40 mikrona s površinskim tiskom, ili
  • kaširana dvoslojna (DUPLEX) folija PP/PP s tiskom u sendviču debljine 40-50 mikrona

Ambalaža za povrće

Svježe povrće

Ambalaža za svježe povrće kao što su svježe salate , svježe korjenasto povrće i sl.mora udovoljiti zahtjevima očuvanja svježine u što duljem vremenskom periodu, što omogućavaju dvije vrste folija:

  • PP antifog folija debljine 30-40 mikrona
  • PP perforirana folija 30-40 mikrona

Kako su te folije jednoslojne, tisak je površinski.

Ukiseljeno povrće

Pakiranje ukiseljenog povrća kao što je kiseli kupus, kisela repa i sl. ulazi među zahtjevnije vrste pakiranja radi jakog utjecaja kiselina iz tekućine za kiseljenje na foliju u koju je zapakiran proizvod. Stoga se za ambalaža za ukiseljeno povrće je obavezno koristi dvoslojna DUPLEX folija PE/PA, debljine 65-85 mikrona.

Suho povrće

Proizvodi kao suhi grah, leća, slanutak, riža, ječam, soja, kukuruz kokičar i dr.radi svoje visoke specifične težine zahtijevaju ambalažu koja ima dobru čvrstoću i ne podliježe lakom oštećivanju.
U svrhu pakiranja ovih proizvoda koristi se ambalaža izrađena od DUPLEX folije PE/PET ili PP/PP debljine od 50-60 mikrona, s tiskom u sendviču.

Ambalaža za voće i orašaste plodove

Svježe voće

Isto kao i za svježe povrće, ambalaža za svježe voće mora osigurati dulji period očuvanja svježine i spriječiti truljenje ili isušivanje voća, što omogućavaju dvije vrste folija:

  • PP antifog folija debljine 30-40 mikrona
  • PP perforirana folija 30-40 mikrona

Kako su te folije jednoslojne, tisak je površinski.

Sušeno voće

Ambalaža za sušeno voće kao što su suhe smokve, grožđice i sl. pruža puno mogućnosti pakiranja, a osnova je očuvanje nivoa suhoće/vlage i arome suhog voća. Ambalaža je izrađena od DUPLEX folije PE/PET debljine 55-75 mikrona s tiskom u sendviču.
Često se koriste vrećice u DOYPACK obliku sa ugrađenim ZIP zatvaračem, a postoji mogućnost i vrećice s ugrađenim VENTILOM kako bi se osigurali dobri uvjeti za odzračivanje unutarnje atmosfere.

Orašasti plodovi

Za pakiranje orašastih plodova (orasi, lješnjaci, kikiriki, bademi i sl.) iz našeg proizvodnog programa preporučujemo ambalažu od DUPLEX folije PE/PET debljine 65- 115 mikrona , ili TRIPLEX folije PE/metPET/PET debljine 65-85 mikrona , s tiskom u sendviču.

Ambalaža za prženu kavu

Aroma je najvažnije svojstvo pržene kave ili capuccina i izuzetno je važno njeno očuvanje. Ambalaža za pakiranje pržene kave izrađuje se od troslojne TRIPLEX folije PE/AL/PET ILI PE/metPET/PET debljine 70-125 mikrona, s tiskom u sendviču.

Ambalaža za čajeve

Za pakiranje čajeva i suhog bilja u vrećice koriste se polipropilen folije, i to

  • MONO folija PP debljine 40 mikrona s površinskim tiskom
  • DUPLEX folija PP/PP debljine 40-50 mikrona s tiskom u sendviču.

Ambalaža za začine

Visoki su zahtjevi koje mora zadovoljiti ambalaža za pakiranje začina i začinskog bilja, a odnose se na očuvanje svježine i arome, na način da zapakirani proizvod ne dolazi u kontakt sa svjetlom i vlagom. To su proizvodi kao što je papar, mljevena crvena paprika, limunska kiselina, vinobran, suho začinsko bilje i sl.
Prema potrebama kupca, ambalažu izrađujemo s tiskom u sendviču sastava folije:

  • DUPLEX folije PE/PET debljine 55-60 mikrona, ili
  • TRIPLEX folije PE/metPET/PET debljine 65-70 mikrona.

Ambalaža za sir

Za izradu ambalaže za svježi ili tvrdi sir preporučujemo DUPLEX foliju PE/PET ili PE/PA debljine 75-80 mikrona s tiskom u sendviču.

Ambalaža za konditorske proizvode

Konditorski proizvodi čine širok asortiman raznih prehrabenih proizvoda kao što su keksi, medenjaci, snack proizodi i dr. Za izradu ambalaže za pakiranje konditorskih proizvoda preporučujemo DUPLEX folije sastava PP/PP ili PE/PET s tiskom u sendviču, debljine 40-55 mikrona.

Ambalaža za pekarske proizvode

Pekarski proizvodi poput mlinaca ili krušnih mrvica pakiraju se u MONO foliju PP debljine 40 mikrona s površinskim tiskom, ili DUPLEX foliju PP/PP s tiskom u sendviču, debljine 30-50 mikrona.

Drugo, za pakiranje pekarskih proizvoda poput kruha, baqueta, žemlji i sl.koristi se PERFORIRANA MONO folija PP cast debljine 40-50 mikrona.